تمرین دوبارۀ نقش مفعولی ۱ (۱)

چند تمرین دیگر در بارۀ نقش مفعولی تمرین دوبارۀ نقش مفعولی اگر به یاد داشته باشید، در گذشته از «نقش مفعولی» گفتیم و در بارۀ روش یافتن «مفعول» در جمله، نکاتی را بیان کرده و مثال‌هایی زدیم. اکنون با نگاهی دوباره و مثال‌هایی دیگر، می‌کوشیم این نقش را برای شما عزیزان بیشتر توضیح دهیم. معنای…

نقش دستوری واژگان علی آن شیرخدا ۳.۶ (۸)

نقش دستوری واژگان علی آن شیرخدا ــ علی آن شیر خدا شاه عرب / *** / اُلفتی داشته با این دل شب علی: نهاد عرب: مُضاف الیه ــ شب ز اَسرارِ علی آگاه است / *** / دل شب مَحرَم سِرّالله است شب: نهاد اسرار: مُتمم علی: مُضاف الیه آگاه: مُسنَد مَحرَم: مُسنَد ــ شب…

نقش دستوری واژه ها در جمله ۲.۳ (۳)

تمرین نقش دستوری واژه ها در جمله نقش دستوری واژه ها در متن ــ … هنوز کاملا از خانه فاصله نگرفته بود که دیوار جلویی بر سر ش هوار شد! وقتی او را از زیر آوار بیرون کشیدند، کودکی را در بغل داشت. با تمام وجود او را در آغوش می فشرد. ــ ( هنوز…

نقش واژگان در شعر اشک یتیم ۲.۸ (۹)

نقش واژگان دراشک یتیم نقش دستوری واژگان در شعر زیبای اشک یتیم پروین اعتصامی نقش دستوری واژه های مشخص شده را بنویسید. ۱ـ روزی گذشت پادِشَهی از گُذرگَهی \ \ فریاد شوق بر سر هر کوی و بام خاست ۲ـ پرسید زان میانه یکی کودکی یتیم \ \ کاین تابناک، چیست که بر تاج پادشاست…

نقش واژگان درشعر جوانه وسنگ ۱.۶ (۵)

تمرین نقش واژگان درشعر جوانه وسنگ نقش دستوری واژگان درشعر «جوانه وسنگ» آقای «محمدقلی پور» خاک لب‌تشنه بود و شبنم راـ خاک: نهاد ـ لب‌تشنه: مُسنَد ـ شبنم: مفعول در دل خویش جست‌و‌جو می‌کردـ دل: مُتمم ـ خویش: مُضاف‌الیه گاه هم رو به آسمان‌ها داشتـ آسمان‌ها: مُتمم در دلــش ابر آرزو می‌کردـ دل: مُتمم ـ…

نقش دستوری واژگان درشعر ونثر ۳.۶ (۲۰)

تمرین نقش دستوری واژگان در شعر و نثر فارسی بررسی نقش واژگان در جمله تمرین: در اشعار و عبارات زیر، نقش دستوری واژه‌های مشخص شده را بنویسید. ۱ـ علی ای همای رحمت، تو چه آیتی خدا را؟ ۲ـ از آسمان آواره‌ام؛ از دست عشق، از دست عشق. ۳ـ بسازم خنجری نیشـش ز فولاد. ۴ـ تو…

بُن ماضی و مُضارع افعال پُرکاربرد ۴ (۵۲)

جدول بُن ماضی و مُضارع افعال پُرکاربرد زبان فارسی بُن ماضی و مُضارع افعال پُرکاربرد در این پُست بُن ماضی و بُن مُضارع افعال پُرکاربرد در زبان فارسی را به صورت جدولی برایتان آماده کرده‌ایم و در اختیارتان قرار می‌دهیم. امیدواریم بتوانید از آن استفاده کنید و برایتان مفید باشد. این جدول ۴ ستون دارد…

تشخیص نقش نهادی در جمله ۳.۷ (۱۳)

روش تشخیص نقش نهادی (فاعلی و مُسنَداِلیهی) در جمله ما دو نوع نقش نهادی را در اینجا بررسی می‌کنیم. در واقع می خواهیم از روش یافتن و تشخیص نقش نهادی در جمله بگوییم؛ یکی فاعل که با فعل غیرربطی می‌آید و دیگر مُسنَداِلیه که با فعل ربطی همراه می‌شود. تشخیص نقش نهادی در جمله اگر…

نقش دستوری واژه و گروه واژگان ۴ (۳)

تفاوت نقش دستوری واژه و نقش دستوری گروه واژگان پیش از این دربارۀ نقش دستوری واژه و گروه واژگان در جمله، به اندازۀ کافی گفته‌ایم. اما گاهی اوقات برای دانش آموزان سوالی پیش می‌آید که باید به آن پاسخ گفت تا مطالب درسی توضیح داده شده، بهتر در ذهن دانش آموز ثبت شود. نقش دستوری…

این متن چند جمله است؟ ۳.۸ (۴۴)

لطفا پس از بررسی بفرمایید: این متن چند جمله است؟ برای شمارش تعداد جمله‌ها (این متن از چند جمله تشکیل شده است؟)، مهم‌ترین نکته، دانستن تعداد فعل‌های یک متن یا نوشته است؛ هم فعل‌های موجود و هم فعل‌های محذوف. هم‌چنین شِبه‌جمله‌ها را هم باید به آنها اضافه کنیم. این متن چند جمله است؟ «تیله و…

نقش دستوری واژه ها در متون ۴.۲ (۳۹)

تمرین نقش دستوری واژه ها در متون نظم و نثر فارسی آموزش و مهارت در تشخیص نقش دستوری واژگان در قلمرو زبانی ممکن نمی‌شود؛ مگر با تمرین و تکرار فراوان تا تمام نکات و قواعد در ذهن فراگیران بنشیند و ملکۀ ذهن آنان شود. پس ما با تمرین نقش دستوری واژه ها، تلاش می‌کنیم تا…